בקצרה: רכישת לקוח חדש דורשת תקציב מדיה על כל חשיפה וקליק, ולכן ה-CAC (עלות רכישת לקוח) שלה גבוה. שיווק ללקוחות שכבר רכשו נשען על נכס שכבר שילמתם עליו - רשימת הלקוחות - ולכן עלות המכירה החוזרת נמוכה בהרבה. מותגים שמשקיעים הכל ברכישת קהל חדש ומזניחים שימור, למעשה זורקים את הצמיחה הזולה ביותר שיש להם.

הצמיחה הבאה של רוב מותגי האיקומרס נמצאת דווקא אצל הלקוחות שכבר קנו. זו הנקודה של שיווק ללקוחות קיימים (Retention): להוציא יותר ערך מאותם לקוחות לאורך זמן, במקום לשלם שוב ושוב על רכישת חדשים. נסביר את הכלכלה מאחורי זה.

שני מדדים שקובעים את המשחק: CAC ו-LTV

CAC הוא כמה עולה לרכוש לקוח חדש. LTV (ערך חיים) הוא כמה לקוח שווה לאורך כל הקשר איתו. עסק בריא צריך LTV גבוה משמעותית מ-CAC. הבעיה: כשמסתכלים רק על הרכישה הראשונה, ה-LTV נראה נמוך, וקמפיינים טובים שמביאים לקוחות חוזרים נראים גרועים. שימור מגדיל את ה-LTV בלי להעלות את ה-CAC.

למה שימור זול יותר

  • אין עלות מדיה על ההיכרות. הלקוח כבר מכיר, כבר קנה, וכבר סומך. לא צריך לשלם שוב על שלב המודעות.
  • שיעור המרה גבוה יותר. לקוח מרוצה ממיר טוב יותר מקהל קר, ולכן כל שקל עובד קשה יותר.
  • ערוצים בבעלותכם. אימייל, SMS ו-WhatsApp הם ערוצים שאתם שולטים בהם, בלי מכרז מול מפרסמים אחרים.

איפה השימור קורה בפועל

שימור הוא לא "עוד ניוזלטר". הוא מערכת: מסע אונבורדינג אחרי הרכישה הראשונה, פילוח לפי התנהגות קנייה, טריגרים לחידוש והזמנה חוזרת, ותוכניות נאמנות שמעודדות רכישה שנייה ושלישית. כל אחד מהם מוציא יותר ערך מלקוח שכבר עלה לכם כסף לרכוש.

סימן שאתם משאירים כסף על השולחן

אם רוב התקציב הולך לרכישת קהל חדש, ואין מסע מסודר שמדבר עם מי שכבר קנה, כמעט בטוח שיש כאן צמיחה זולה שממתינה. הבדיקה המהירה: איזה אחוז מההכנסה מגיע מלקוחות חוזרים? אם הוא נמוך, השימור לא מנוצל.

מותג שבונה מנוע שימור מסודר מגדיל את ה-LTV, מקטין את התלות בתקציב הרכישה, ומשפר את הרווחיות הכוללת. כך בדיוק עובד שיווק ללקוחות קיימים: הופכים רוכש חד-פעמי ללקוח חוזר, ומאותה בסיס לקוחות מפיקים יותר הכנסה לאורך זמן.